Την είσοδο της Ελλάδας στον κλάδο της παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων αλλά και της παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων σηματοδοτούν οι επενδύσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη η διοίκηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Demo, φιλοδοξώντας να καλύψει, με την υλοποίησή τους, κενά που δημιούργησε στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού η επέλαση της πανδημίας, καθώς και η μεταφορά της παραγωγής πρώτων υλών εκτός της Ε.Ε, σε τρίτες χώρες τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία δρομολογεί και υλοποιεί επενδύσεις ύψους 356 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας (2021-2027), ενώ υπάρχει σχεδιασμός ανάλογα με τον ρυθμό που αυτές θα πραγματοποιηθούν να φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030. Οπως αναφέρθηκε σε σχετικό βίντεο παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου, οι επενδύσεις της Demo αναμένεται να δημιουργήσουν 600 άμεσες και 3.700 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3 δισ. ευρώ. «Είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σημαντικό εμπορικό έλλειμμα τόσο στην παραγωγή χημικών πρώτων υλών φαρμάκων όσο και φαρμακευτικών σκευασμάτων χημικής προέλευσης», επισήμανε, στο πλαίσιο της παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Demo, Δημήτρης Δέμος. «Το κενό αυτό είναι και η χρυσή ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ολοκληρώνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 δύο νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση, πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα.

Παράλληλα, η εταιρεία αποφάσισε την ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Τρίπολη Αρκαδίας, το οποίο θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Το συγκρότημα θα έχει επιφάνεια 74.000 τ.μ. και δυνατότητα παραγωγής 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών σκευασμάτων ετησίως. Οπως επισήμανε ο κ. Δέκος, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, και όταν αυτή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα δημιουργηθούν 450 νέες και καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας. «Με την επένδυση αυτή δημιουργείται ένας κλάδος που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα, η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, και η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενεσίμων που υπάρχουν σήμερα», τόνισε.

«Η Τρίπολη γίνεται ένας από τους βασικούς κόμβους της φαρμακοβιομηχανίας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η ανέγερσή του θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, η εταιρεία εντός του 2021 προχώρησε στην κατασκευή ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα με τις επενδύσεις αυτές (Τρίπολη, Βόρεια Ελλάδα) η Demo προχωρεί στην παραγωγή 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης. Εκ του μηδενός αναμένεται να αναπτυχθεί ο κλάδος της βιοτεχνολογικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, μέσα από άλλη επένδυση της εταιρείας που αφορά τη δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Στις νέες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί και βιοακαδημία φαρμάκων με επιστήμονες από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα δρομολογείται η έναρξη έρευνας και ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2030 και μετά. Οσον αφορά τις προβλέψεις για το 2030, ο κ. Δέμος τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ σε τζίρο, χωρίς τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα προστεθούν από το 2030 και μετά.

 

kathimerini.gr