Η πρόσφατη δοκιμασία πολλών χωρών από τον Covid-19 ανέδειξε εντονότερα από ποτέ την «Υγεία» ως πρωταρχικό αγαθό. Χρειάστηκε δυστυχώς να βιώσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έφερε στο φως η πανδημία για να φανεί η σημασία που έχει η επάρκεια σε φαρμακευτικά προϊόντα για κάθε χώρα. Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα αφορά όχι μόνο τη δική μας χώρα, αλλά συνολικά όλη την Ευρώπη.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και καθυστερήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών, ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό συνέβη διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε επί χρόνια λανθασμένη πολιτική στο θέμα της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών ουσιών να παράγεται σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Ας αναλογιστούμε μόνο ότι σύμφωνα με στοιχεία:
- Το 80% των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα
- Το 40% των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία
- Η Κίνα και η Ινδία παράγουν το 60% της παγκόσμιας παρακεταμόλης, το 90% της πενικιλίνης και το 50% της ιβουπροφαίνης
Η Ελλάδα ευτυχώς δεν υπέφερε από αυτό το πρόβλημα. Διαθέτει ισχυρή εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξασφάλισαν την αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς κάλυψαν τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια.
Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Πρόσφατα μάλιστα, όταν η Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενήργησε έκτακτο διεθνή διαγωνισμό για την άμεση ανταπόκριση και κάλυψη επειγουσών αναγκών σε φαρμακευτικά σκευάσματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, η DEMO ανταποκρίθηκε άμεσα. Βάσει των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού στην εταιρεία μας ανατέθηκαν 7 συμβάσεις για αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά καθώς και φάρμακα έκτακτης ανάγκης.
Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, έχουν δηλώσει ότι είναι προτεραιότητα να επιστρέψει στην Ευρώπη η παραγωγή φαρμάκων και φαρμακευτικών ουσιών, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις σαν αυτές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης COVID-19.
Επιπλέον, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων – σε συνδυασμό με την αλλαγή στάσης της ΕΕ – είναι σε θέση να αλλάξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θέτοντάς την σε τροχιά σταθερής, βιώσιμης ανάπτυξης. Η προοπτική αυτή μας επιτρέπει την αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες και ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου είναι πολύ σημαντική. Ο επενδυτικός σχεδιασμός του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει την κατασκευή 12 νέων εργοστασίων, 29 νέων μονάδων παραγωγής, 17 ερευνητικών τμημάτων και 2.000 νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η φαρμακοβιομηχανία DEMO, συνεχίζοντας αδιάλειπτα την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων τα τελευταία 56 χρόνια, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Η εταιρία μας έχει παρουσία σε 85 χώρες, εξάγει το 84% της ετήσιας παραγωγής της σε 5 ηπείρους και έως σήμερα κατέχει ήδη σημαντικά μερίδια αγοράς σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Τώρα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται την ενδοκοινοτική παραγωγή φαρμάκων, τώρα εμείς θα κάνουμε το επόμενο βήμα με ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που εκτείνεται σε βάθος 10ετίας. Με έμφαση στην παραγωγή πρώτων υλών, την έρευνα, την ενίσχυση της παραγωγής και τη βιοτεχνολογία το επενδυτικό μας σχέδιο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική της εταιρίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το επενδυτικό μας πλάνο περιλαμβάνει:
- Την Επέκταση και τον Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της στο Κρυονέρι Αττικής με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
- Τέσσερα Νέα Εργοστάσια παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Τρίπολη Αρκαδίας.
- Ένα Νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, με τέσσερα φυσικοχημικά εργαστήρια, ένα μικροβιολογικό και ένα μοριακής βιολογίας και κυτταρικής γενετικής.
- Ένα Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Η υλοποίηση του πλάνου αυτού, με την προστιθέμενη αξία που θα δώσει στην οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, θα σηματοδοτήσει το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος DEMO ABEE
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 27.6.2021